Datele Institutului Naţional de Statistică ne arată, fără echivoc, că veniturile populaţiei cresc. Prin urmare consumul merge cu motoarele turate. Inclusiv piaţa auto cunoaşte o revigorare cu o creştere de peste 20%. Aşa că apare tot mai des întrebarea, atunci când vine vorba de achiziţie auto, care variantă este cea mai bună pentru finanţarea maşinii mult visate? Cum banul cash e greu de dat, rămâne varianta achiziţiei în rate.
Întrebarea este ce fel de rate? Optăm pentru un credit de nevoi personale cu care facem ce vrem noi, luăm un credit auto sau ne orientăm spre leasing?
În perioada imediat următoare vreau să dezbatem aceste variante, cu plusurile şi minusurile pe care le au, dar care ne pot ajuta să achiziţionam o maşină.
În general persoanele fizice optează pentru creditele bancare, indiferent de natura lor. Atunci când vine vorba de persoane juridice, clar, opţiunea se îndreaptă către leasing datorită deductibilităţii fiscale a ratei. Oricum indiferent de opţiune este clar că vorbim de plata unor rate, în general pe 5 ani de zile.
Acum, dacă ţinem cont că maşina este un bun perisabil, trebuie să alegem acea variantă cu costurile cele mai bune pentru buzunarul nostru.
Astăzi o să vorbim despre creditul bancar.
Atunci când luăm în calcul un credit trebuie să ştim că – proprietarul bunului este clientul (utilizatorul) încă de la începutul perioadei de creditare, iar împrumutul se achită prin rate lunare. Acestea sunt o sumă între o cotă-parte din valoarea de cumpărare a bunului (TVA inclus), rata dobânzii şi comisioanele aferente creditului. De asemenea, bunul se asigură obligatoriu FULL CASCO, costurile de asigurare fiind suportate de către client sau oferite gratuit de către bancă (numai în campaniile promoţionale).
Creditul este garantat cu autoturismul achiziţionat iar poliţa de asigurare CASCO este cesionată în favoarea băncii. Riscul uzurii morale a bunului şi degradarea în timp sunt suportate de către beneficiar, iar timbrul judiciar aferent contractului de vânzare-cumpărare sunt calculate la valoarea de cumpărare a bunului.
Rambursarea anticipată se poate face după minim 6 luni de la semnarea contractului de credit. Partea proastă într-o astfel de situaţie este că, de regulă, condiţiile de creditare nu sunt supuse negocierii, alternativa fiind alegerea celui mai avantajos dintre produsele disponibile în cadrul băncii respective.
Ca o informaţie suplimentară trebuie să mai ştiţi că documentele necesare unui credit sunt: copie act de identitate, factură de utilităţi pentru calcularea bonităţii, adeverinţă salariu, documente care atestă alte angajamente de plată (dacă este cazul), factura proformă de la dealer.
Cam asta se întâmplă atunci când vorbim de un credit auto. Săptămâna viitoare o să vorbim despre avantajele leasingului auto, cu ajutorul experţilor de la ::Idea Leasing, o variantă ideală mai ales pentru IMM-urile aflate în plină dezvoltare.