Deseori am tot fost întrebat despre diferenţa dintre leasing-ul financiar şi cel operaţional. Lucrurile sunt foarte simple atunci când este vorba să dăm o definiţie conform legii; mai complicat este când trebuie să luăm o decizie asupra cărei forme de finanţare vom opta.
Leasingul financiar este un contract de închiriere care-ţi oferă la finele lui posibilitatea să achiziţionezi bunul si să devii proprietar contra unei valori reziduale.
De cealaltă parteleasingul operaţional, înseamnă tot un contract de închiriere cu diferenţa că la finele perioadei contractuale bunul, care face obiectul contractului de leasing, nu poate fi achiziţionat.
Leasingul operaţional este mult mai strict comparativ cu cel financiar. Un client de leasing operaţional trebuie să opteze de la început pentru o structură clară a contractului. Acesta trebuie să precizeze clar numărul de km parcurşi în timpul desfăşurării leasingului, reparaţiile care vor fi făcute dar şi perioada exactă de desfăşurare a contractului. Comparativ, un client de leasing financiar, poate să aibă o mai mare flexibilitate, prin faptul că numărul de km este la alegerea lui sau poate cesiona/închide contractul după 12 luni.
Acum că lucrurile sunt clare despre ce-i unul şi ce-i altul, întrebarea este ce alegem?
Evident că răspunsurile sunt împărţite în funcţie de nevoile fiecărui potenţial client. Dacă ne gândim la achiziţia unei maşini printr-un contract de leasing de 5 ani, parcă nu ne vine să renunţăm la ea la finele perioadei. Şi atunci cel mai probabil vom opta pentru un leasing financiar.
Pentru a obţine răspunsuri detaliate, am cerut informaţii direct de la finanţator– şi am ales să mergem către Idea Leasing, companie aflată în top 5 în domeniul leasingului financiar în România:
“Leasingul financiar este instrumentul cel mai “la îndemână” pentru un client care doreşte să devină şi proprietarul unei maşini noi sau second-hand. Diferenţa între avans şi valoarea maşinii este suma finanţată şi perioada este în general cuprinsă între 12 şi 72 de luni.
În general, companiile care optează pentru leasing financiar sunt firme în dezvoltare continuă, care doresc să aibă flexibilitatea numărului de km parcurşi dar şi a momentului când doresc să schimbe maşina cu un model nou. Amortizarea permite scăderea activului din contabilitate în funcţie de reglementărilelegale.” ne-a declarant Liviu Şerban, Director General Idea Leasing.
Dacă vorbim însă de un parc mai mare de maşini, al unui transportator sau firme de curierat de exemplu, maşini care în 5 ani este foarte probabil să aibă câteva sute demii de km, atunci cel mai probabil se va opta pentru un leasing operaţional, la finele căruia parcul auto va fi reînnoit.
Practic leasingul operaţional este un produs de finanţare care va permite clientului sa achite o rată care echivalează cu utilizarea maşinii. În calculul ratei intră mai multe elemente cum ar fi rulajul anual dar şi durata de desfăşurare a contractului.
Leasingul operaţional oferă posibilitatea de utilizare a unei maşini noi prin închiriere, iar clienţii sunt în general companii cu management standardizat, bazat pe bugete – şi aici vorbim de corporaţii sau companii româneşti mari.
Ratele plătite sunt împărţite pe o perioadă, de obicei între 12 şi 48 de luni şi sunt în general rate lunare fixe ce au o deductibilitate totală. Sumele acoperă toate costurile de utilizare şi orice cheltuieli suplimentare sunt în general achitate de firma de leasing operaţional şi refacturate clientului.
Pe lângă închiriere, ratele pot include servicii de card de combustibil, cauciucuri sau alte costuri. La finalul perioadei agreate contractual, bunul utilizat revine firmei de leasing operaţional care decide ce face mai departe cu acesta.